DJ-ImageSlider

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg

Nevobo Spelregels

Volleybal in het kort


Volleybal wordt gespeeld door twee teams. Het speelveld is door een net in twee delen verdeeld. Aan weerskanten van het net staat een team van zes spelers. Het doel van het spel is de bal in het veld van de tegenpartij op de grond te krijgen en te voorkomen dat dit in het eigen veld gebeurt. Om iedereen plezier aan het spel te laten beleven, zijn verschillende aangepaste vormen mogelijk, zoals minivolleybal, beachvolleybal en zitvolleybal.
 

Verloop van het spel


De bal wordt door de serveerder in het spel gebracht. Bij zijn opslag slaat hij de bal over het net naar het veld van de tegenpartij. Om de bal weer terug te spelen, mag elk team de bal drie maal raken. Vangen of vasthouden mag niet. Bovendien is het niet toegestaan dat de bal twee keer achter elkaar door één en dezelfde speler wordt geraakt, behalve bij het blokkeren. Het spel gaat door totdat de bal in het speelveld de grond raakt, 'uit' gaat of door een team op een onjuiste wijze wordt teruggespeeld.
 

Puntentelling (RallyPointSysteem)


Vanaf het seizoen 2000-2001 wordt in Nederland het Rally Point Systeem voor de puntentelling gebruikt:

  • Het team dat de rally wint, krijgt een punt. Als het ontvangende team de rally wint, krijgt het niet alleen een punt erbij, maar ook het recht om op te slaan. Tevens draaien de spelers van dit team kloksgewijs één plaats door.
  • Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste 25 punten behaalt, met een voorsprong van ten minste twee punten. Bij een gelijke stand van 24-24 gaat het spel door tot er een verschil van twee punten is bereikt.
  • De wedstrijd wordt gewonnen door het team dat als eerste drie sets wint.
  • Vanaf de eerste divisie tot en met de drie hoogste regioklassen worden altijd vier sets gespeeld. Bij een gelijke stand van 2-2 in sets wordt de beslissende vijfde set gespeeld. De winst van deze vijfde set én van de wedstrijd gaat naar het team dat als eerste 15 punten behaalt met een minimaal verschil van twee punten. Bij 14-14 gaat het spel door tot er een verschil van twee punten is bereikt. De drie hoogste regioklassen zijn de 3e divisie en de twee daaronder liggende klassen. Onder deze drie hoogste regioklassen zijn variaties mogelijk, bijvoorbeeld in aantal sets. De wedstrijdvorm in de Erdedivisie verandert niet en blijft ‘the best of five’.

De verdeling van de punten is als volgt:
 

Uitslag Punten voor de winnaar Punten voor de verliezer
4-0 5 0
3-1 4 1
3-2 3 2

(In de eredivisie wordt op verzoek van de deelnemende teams bij een eindstand van 3-2 het winnende team 2 en het verliezende team 1 punt toegekend.)
 

Spelregelboekje


Klik hier om het nieuwste spelregelboekje, ofwel de Officiële Volleybal Spelregels van de Nevobo, te downloaden.

Alle informatie met betrekking tot de Nevobo-competitiewedstrijden zijn terug te vinden via deze link: https://www.nevobo.nl/wedstrijdsport/regelgeving/

Alle informatie met betrekking tot de ORV-competitiewedstrijden zijn terug te vinden via deze link: https://www.orvbreda.nl/orvreglementen.php
 
Meer in deze categorie: Nevobo Reglementen »